Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

KOOIJMAN0752

Een sage (internet), maandag 07 januari 1963

Hoofdtekst

Eertijds heb ie hier ok nog is een marskramer gehad, die ging zo'n bietjie de omgeving af. Die kon de mense ok stijf late staan. Dan roofde die 't geld. Dat deed ie ok, daarvoor is tie nog an de schandpaal in Woerde gezet. Hij heette Jan Hemelgarde. As je vandaag de dag hier naar Bodegrave kom naar den apotheek, dan ken je nog een soort zalf krijge, dat heet Jan Hemelgarde. Dat soort smeersel is door die kerel uitgevonde. Je ken 't allenig bij die apotheek krijge. Het hielp voor een hoop dinge, as de paarde overkoot ware, of de koeie en as je je eige verrekt had. Ik heb 't zelf ok wel is geprobeerd voor m'n eige en 't hielp goed. Dat die Jan Hemelgarde an de schandpaal is gezet, dat mot zeker al begin achttienhonderd geweest zijn.

Onderwerp

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde   

TM 3102 - Belezer geneest mens of dier    TM 3102 - Belezer geneest mens of dier   

Beschrijving

Jan Hemelgarde kon mensen hypnotiseren en dan roofde hij hun geld. Hij is daarvoor begin 19e eeuw aan de schandpaal gezet in Woerden. In de apotheek van Bodegraven is nog een zalfje verkrijgbaar dat Jan Hemelgarde heet. Het zalfje is door Jan Hemelgarde uitgevonden en het geneest mensen en dieren.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988.

Naam Overig in Tekst

Jan Hemelgarde    Jan Hemelgarde   

Naam Locatie in Tekst

Woerden    Woerden   

Bodegraven    Bodegraven   

Plaats van Handelen

Woerden    Woerden   

Bodegraven    Bodegraven