Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

KOOIJMAN0959

Een sage (mondeling), dinsdag 22 januari 1963

Hoofdtekst

Jan van Buuren, dat was de ouwe schaapherder in IJsselstein vroeger, bij die is Hannes Oegee in dienst geweest, bijgenaamd de Lummel. Hannes de Lummel, die kon tovere. Vroeger wier de schapemest verkocht an de tabaksplanters in Veenendaal. Op een keer was Hannes de Lummel klaargekomme met uitspitte van de schapestal, want 't was in 't voorjaar en toen ging die naar z'n baas om geld, maar toen die binnekwam zee de baas: "Ik wil ie wel betale, maar 't kabinet zit op slot en ik ken de sleutel niet vinde" . "Die kast ken ik wel met m'n pet opekrijge! Wil je dat is zien?" Nou, Van Buuren, die wou dat wel is zien. En ja hoor, Hannes die gooit z'n pet tege 't kabinet en de deure spronge zomaar ope!

Onderwerp

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.   

Beschrijving

Hannes Oegee (bijgenaamd Hannes de Lummel) kon toveren. Hij was in dienst bij schaapherder Jan van Buuren. Toen Hannes op een dag bij Jan om zijn salaris kwam vragen, wilde Jan het geld wel geven, maar hij was de sleutel van de kluis kwijt. Toen maakte Hannes de kluis open door zijn pet er tegenaan te gooien.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988.

Naam Overig in Tekst

Jan van Buuren    Jan van Buuren   

Hannes Oegee    Hannes Oegee   

Hannes de Lummel    Hannes de Lummel   

Naam Locatie in Tekst

IJsselstein    IJsselstein   

Veenendaal    Veenendaal   

Plaats van Handelen

IJsselstein    IJsselstein