Een sage (mondeling), woensdag 23 januari 1963

Hoofdtekst

Je hebt hier een kraaienland en een kattenland. Dat hiet heden ten dage nog zo. Dat stamt uit de tijd van de veepest. Die stukke land legge hier vlak achter. Dat kwam zo. In die tijd van de veepest, toen krege ze nog geld toe, as ze maar boer woue blijve. Waar die naam vandaan komt? Nou, dat ging gewoon zo. Dat land dat moch niet weggeve worde bij de wet. En toen is dat ene stuk land, dat het kraaieland hiet, verkocht voor een kraai of een paar kraaie. En dat katteland is verkocht voor een kat. Want weggegeve moch 't niet worde. Dat was een slechte tijd, die veepest. De koeie werde gesmokkeld 's nachts as ze wiste dat de soldate erges anders ware dan werde de koeie door de Ijssel heen getrokke, zo de Prinsendijk uit, naar Ruigewei.

Beschrijving

Het kraaienland heet zo omdat het in de tijd van de veepest verkocht is voor een kraai. Het kattenland is in die tijd verkocht voor een kat.

Kraaienland    Kraaienland

Kattenland    Kattenland