Een sage (mondeling), vrijdag 25 januari 1963

Hoofdtekst

Dat vrouwtje, dat dat ken, is de vrouw een knecht van me. Dat is nog een maand geleje gebeurd. Toen hebbe we de proef genome. Dat gaat zo. Ze deed de trouwring van d'r vinger en die hing ze an een stukje garen boven het kruis van het paard, ongeveer twee drie centimeter d'r boven. Die ring maakt geen draaiende beweging, maar een slingerende beweging, net as de slinger van een pendule. Gaat die ring slingeren, dan is de merrie drachtig. Maar niet alleen de merrie, ook bij pony's en koeien. Misschien nog wel bij meer dieren, maar dat zou ik niet weten. We hebben dat zelf gedaan en de ring gezien in beweging. We hebben de proef op de som genomen. Wanneer ik contact met haar had, dan stopte de ring ogenblikkelijk en die man van die vrouw, die knecht, die kan er ook niets van van... Die vrouw bezit een soort magistrale kracht. Ik denk, dat ze d'r nog wel verder in had kunnen komen. Ik was verleden week bij een vriend in Hoofddorp en die vertelde ik d'r van. Die had iets dergelijks met een ring wel meer zien gebeuren, maar niet op 't gebied van de drachtigheid.

Beschrijving

Een vrouw met magische krachten kan aan haar trouwring zien of een paard drachtig is. Ze houdt de ring dan aan een draadje boven het kruis van de merrie en als de ring gaat slingeren, is het paard drachtig.

Hoofddorp    Hoofddorp

Dalem    Dalem