- "Ik zie hem!"

Een mop (),

Beschrijving

(a) Een jongen, (a1) man, (a2) stroper, (a3) boer, (a4) onderling, (a5) dominee, (a6) 2 jongens, zit(ten) in de kerk (b) met onder de jas gestopt een dode eend, (b1) haas, (b2) 2 dode eenden, (b3) elk met een levende eend, die hij (zij) voor de dienst gestroopt heeft (hebben). (c) In zijn preek gebruikt de dominee, (c1) pastoor, de uitroep: "Ik zie hem! (c2) De Here ziet alles." (c3) Dominee preekt over een nieuwe hemel en aarde die komen zullen. Een toehoorder roept in vervoering uit: "Ik zie hem!" (d) De jongen(s), enz., (d1) de dominee, denkt (denken) dat hij het dier (de dieren) gezien heeft, (e) en wordt (worden) hierin gesterkt als hij dit nog 2 maal, (e1) een of meerdere malen, herhaalt. (f) Hij werpt hem het dier, (f1) een van beide dieren, toe, (f2) zij laten de eenden vliegen, (g) met de woorden: "Als je hem dan toch ziet, hier heb je hem!"

Subgenre

mop