Een sage (mondeling), juli 1898

Hoofdtekst

In 't begin van mijn verblijf te Broek leefde er een oude vrouw, op Zuiderwoude geboren. Die kon kollen en de toekomst voorspellen. Volgens het verhaal was zij met een helm geboren. De ouders hadden de helm niet verbrand (wat een noodzaak is), maar verkocht aan zeelui die hem mee op een schip hadden genomen. Nu werd zij niet van die rare dingen verlost, voor het schip waarop de helm vergaan was. Eens heeft ze gezegd tegen mij: "Je zult aan mij niet veel verdienen."
Een half jaar later werd ze dood aan den weg gevonden (overtuigend bewijs van den voorspellenden geest). Haar naam was G. Holleman (zie later).

SINSAG 0489 - Das zweite Gesicht    SINSAG 0489 - Das zweite Gesicht

TM 2901 - Helmdragers    TM 2901 - Helmdragers

Beschrijving

Vrouw die kan toveren en de toekomst kan voorspellen is volgens zeggen met de helm geboren die door de ouders niet is verbrand, maar is verkocht aan zeelui. Pas als het schip waarop de helm aanwezig is is vergaan wordt de vrouw verlost van de gaven. Zij voorspelt dat de dokter niet veel aan haar zal verdienen, en overlijdt na enkele maanden.

Onder "Beeld" een foto van verzamelaar C. Bakker en zijn gezin.
Voor een gepubliceerde versie van deze sage CBAK0581.