Een sprookje (mondeling), juli 1898

Hoofdtekst

Een rijkaard had één been. Hij liet zich een gouden been maken en bedong dat dat mee in de kist zou gaan. Men deed dit niet.
Liep men nu over zijn graf, dan hoorde men: "Mijn been, mijn gouden been, waar is mijn been?" enzovoort.

AT 0366 - The man from the gallows    AT 0366 - The man from the gallows

Beschrijving

Een rijke man met één been laat een gouden been maken en wenst dat het meegaat in zijn doodskist. Doordat dit is nagelaten hoort men hem vragen waar zijn gouden been is gebleven.

Motief

E235.4 - Return from dead to punish theft of part of corpse.    E235.4 - Return from dead to punish theft of part of corpse.

E235.4.2 - Return from dead to punish theft of leg from grave.    E235.4.2 - Return from dead to punish theft of leg from grave.

E236 - Return from dead to demand stolen property.    E236 - Return from dead to demand stolen property.

juli 1898
De vertelling is, evenals CBAK0002 en CBAK0142, een zogenaamde Catch Tale, bedoeld om een aanwezige te laten schrikken. C. Bakker sluit zijn optekening met een "enzovoort". Men moet dus op een gegeven ogenblik een toehoorder bij het been pakken en roepen: "Daar zit mijn been."
Zie ook onder "Beeld" een afbeelding van Bakkers praktijkruimte.
The Man from the Gallows