Een sage (mondeling), vrijdag 07 april 1899

Hoofdtekst

Bij Jurriaan Hofman spookte het iedere avond. Iederen avond liep er met vervaarlijk geweld een of meer personen over den zolder. Het spook deed geen kwaad en de vrouw des huizes deed niets als ootmoedig gedurende deze periode het hoofd buigen. Klaas Smeenk heeft het zelf bijgewoond.
Ik noem u de naam voor de geloofwaardigheid. Liever heb ik dat u ze evenwel niet publiceert, want er zijn nog levende personen onder. Als medicus moet ik de opmerking maken dat ik de familie Smeenk, Bierdrager, Jonker enzovoort meermalen behandeld heb en in deze familie zoowel neurasthenie als hystero-epilepsie, idiotie als suicidum, potatoren als epileptici voorkomen.

SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause    SINSAG 0456 - Der Poltergeist im Hause

In een huis spookt het iedere avond.

7 april 1899
De aanleiding voor de spokerij zou dobbelspel zijn geweest waarbij dertien was gegooid met twee dobbelstenen: dit verhaal wordt verteld in CBAK0295. Dat de geschiedenis zich ten huize van Jurriaan Hofman heeft afgespeeld blijkt uit de gepubliceerde versie CBAK0529. Met de genoemde Bierdrager wordt waarschijnlijk Piet Bierdrager bedoeld, een binnenvisser die woonde op Leeteinde 6. Van Jurriaan Hofman zijn de volgende gegevens bekend: landman, veehouder, geb. 27 sept. 1852 te Broek in Waterland. Getrouwd met Johannes Slegt (1833-1881) en Aagje Vlam (geb.1860). Bevolkingsregister Broek in Waterland dl.2, p.226; dl.4, p.51; dl.5, p.45; dl.10, p.84; dl. 11, p.79; dl.13, p.193; dl.15, p.106 (Streekarchief Waterland, Purmerend).
Jurriaan Hofman was een veeboer die woonde aan het Zuideinde 3. Zie foto onder "Beeld".
Der Poltergeist im Hause