Een mop (mondeling), maandag 05 november 1900

Vrouw Houtman deed mij het volgende verhaal.
Er heeft een schip bestaan dat zoo groot was as van Amsterdam tot Tessel. Dat schip heette Het Schip Sinternuiten. Een man te paard had zes weken werk om van het eene eind van het schip naar het andere te gaan om te zeggen dat ze ree moesten. Dan duurde dat nog zes weken eer ze ree waren. Dat schip was met zout geladen en is vergaan. En zoo komt het dat er zout water in de Noordzee is.

AT 1960H - The Great Ship    AT 1960H - The Great Ship

ATU 1960H    ATU 1960H

Beschrijving

Het zoute water van de Noordzee is het gevolg van het vergaan van een enorm groot met zout geladen schip.

Motief

A1115.1 - Why the sea is salt: because of wrecked salt ship.    A1115.1 - Why the sea is salt: because of wrecked salt ship.

5 november 1900
Mevr. Th. Houtman geïdentificeerd worden met Marritje Houtman-Honingh (haar broer heet ook Honingh), echtgenote van Thomas Houtman. Zie ook onder "Beeld".
The Great Ship & AT 0565 The Magic Mill

Tessel    Tessel