Een sage (mondeling), woensdag 15 mei 1901

Hoofdtekst

Doch thans het eigenaardige van het tooverboekje. Dit bleef bij Herk totdat hij het verbrandde. Verloor hij het: het kwam terug. Eens heeft hij het uit aardigheid weggegooid, maar het kwam weer terug (hoe?). Alleen door het te verbranden, kon hij uit het bezit ervan geraken. Mijn zegsman (iemand uit de Beets) wist niet of hij dat ook gedaan heeft.

Onderwerp

SINSAG 0752 - Zauberbuch kann nicht verbrannt oder weggegeben werden: Zauberer lässt es stehlen.    SINSAG 0752 - Zauberbuch kann nicht verbrannt oder weggegeben werden: Zauberer lässt es stehlen.

Beschrijving

Toverboekje van tovenaar komt terug als hij het verliest of weggooit. Alleen als hij het verbrandt blijft het weg.

Informant uit Beets
In tegenstelling tot de omschrijving van dit sage-type bij Sinninghe, blijkt hier het verbranden van het toverboekje juist wel de enige mogelijkheid te zijn om er vanaf te komen.
Zauberbuch kann nicht verbrannt oder weggegeben werden

[Herk Ooievaar]    [Herk Ooievaar]