Een mop (mondeling), woensdag 02 oktober 1901

Hoofdtekst

Een pastoor nam geregeld zijn kerkelijke plichten waar, doch hoe hij zijn best ook deed: het kerkbezoek nam steeds af. Hij zon dus op middelen om dat anders te krijgen, en op een goeje zondag kondigde hij af, dat den volgenden zondag de heilige geest zelf in den vorm van een duif in de kerk zou komen. Om dat te kunnen doen, had ie an zijn huishoudster gezegd, dat ze om klokslag elf na boven most gaan, en de duif door het luik in de kerk most laten vliegen.
Op de bewuste zondag was de kerk stampvol. De klok sloeg elf, maar de geest kwam niet. De huishoudster had het vergeten. Een poos later schoot het haar opeens te binnen. Ze vliegt naar boven met de duif, maar in haar drift valt ze zelf door het luik, doch blijft an der rokke gelukkig hangen, zoodat ze met her bloote billen in de luchter blijft hangen.
"Daar is de heilige geest," zei de pastoor, "maar al wie er naar kijkt, zal met blindheid geslagen worden."
De heele gemeente sloeg de oogen neer.
Maar een matroos die er een glimp van gezien had, hield één oog dicht en zei: "Ziezoo, dan waag ik er één oog an, want zoo'n heilige geest mag ik altijd graag zien."
(Broek)

Onderwerp

AT 1837 - The Parson to Let a Dove Fly in the Church    AT 1837 - The Parson to Let a Dove Fly in the Church

AT 1839* - Making Thunder    AT 1839* - Making Thunder

Beschrijving

Pastoor probeert de kerk vol te krijgen door de komst van de heilige geest in de vorm van een duif aan te kondigen. De huishoudster moet om elf uur boven in de kerk de duif loslaten. Ze vergeet het en in haar haast valt ze zelf door het luik, waarbij ze met haar rokken achter een kroonluchter blijft hangen, waardoor haar blote billen zichtbaar worden. De pastoor roept dat het de heilige geest is, maar wie kijkt zal blind worden. Niemand kijkt, behalve een matroos die graag één oog waagt aan deze heilige geest.

Motief

X418 - Parson is to let a dove fly in the church.    X418 - Parson is to let a dove fly in the church.

Commentaar

Een soortgelijke mop staat al opgetekend in de 'Almanach a la Figaro' uit 1789. Citaat uit 'Vieze Liedjes' van Annemieke Houben (Amsterdam 2014), p. 146: "Tijdens een les in een oud schoolgebouw zakt de dienstmeid van de leraar door de rotte planken van het plafond heen. Gelukkig blijft ze hangen aan haar rokken, maar boven de leerlingen bungelt nu een naakt onderlijf. De leraar grijpt snel in: blindheid zal degene die opkijkt treffen! Een kleine jongen gelooft het niet en kijkt stiekem tussen zijn vingers door naar het plafond. Terwijl hij het schouwspel gadeslaat roept hij: "Het is goed meester, ik waag er een oog aan!"

Heilige Geest    Heilige Geest