Een mop (vragenlijst), 1991

Hoofdtekst

Taarlo ± 1924-25. Hier volgt dan nog een historisch verhaal wat ik vaak door mijn vader heb hooren vertellen.
Vroeger in de winter zat de heele familie rond de open haard met de voeten lekker op een ijzeren plaat, die door het houtvuur lekker werd verwarmd.
Nu was het voor de jongste vaak het werk voor houtblokken te zorgen voor de heele avond.
Mijn vader was daar bleu van, en vond een grote onderstam van een boom.
Na rijp beraad toog hij het zware stuk hout mee naar de keuken en rolde hij hem tot het vuur in de open haard. Lekker knetterde de heele avond dat dikke klobbe hout.
Hij was niet geheel opgebrand maar [had] wel warmte verschaft voor de heele avond.
Maar het was niet alleen warmte, maar de volgende morgen sprong [er] nog een levend konijn uit, met een nest jongen.
U begrijpt de verallereerdheid van de familie.
PS: Maar tijdens dit verhaal zat hij [= de vader] wel onder de schoorsteen, als u begrijpt wat ik bedoel (dan kan de leugen de schoorsteen uit). Maar volgens hem, was het waargebeurd. En de manier waarop hij ons als kinderen dit verhaal meerdere malen heeft verteld, is dit waar gebeurd.

AT 1960G - The Great Tree    AT 1960G - The Great Tree

ATU 1960G    ATU 1960G

Beschrijving

Een jongen brengt een grote onderstam van een boom mee om in de open haard te leggen. De stam verschaft de hele avond warmte en is de volgende ochtend niet opgebrand. Die ochtend springt er een levend konijn uit met een nest jongen.

Bron

Vragenlijst no. 62 (1991) Meertens Instituut, Volkskunde, vraag 3, formulier C 1802 (moet zijn C 180*)

1991 (het verhaal zelf wordt gedateerd rond 1924-1925)
Bij Van der Kooi meer specifiek: The Great Tree, 4: De grote boomstronk.