STSAG051 - Het witte paard van Terwee

Een broodjeaapverhaal (vragenlijst), 1991

Uit overlevering van mijn schoonvader.
Het witte paard van Terwee
Men heeft mij gezegd, het is waar gebeurd.
Terwee was een grossiersfirma in kruideniers- en koloniale waren te Zaandam. Rond de eeuwwisseling vervoer per platte roeivlet en paard en wagen.
Eén der koetsiers vertrok met een lading goederen naar Amsterdam, voor de kar was een zwart paard gespannen.
Na bezorging der goederen, het was al ver in de middag, nog even een borreltje pakken, vóór de lange reis naar Zaandam. In het café ontmoette de koetsier een collega, en drinkende weg kwam het gesprek over hun trekdieren die buiten trouw stonden te wachten.
Het paard van de collega was wit.
De eigenaar van dat witte paard bood de koetsier van Terwee een bedrag indien hij de paarden wilde ruilen.
En dat ging aan, onze Zaandammer menner kwam 's avonds laat op de Peperstraat aan, en één der patroons Terwee hielp bij het op stal zetten van het ruilpaard, maar stelde de vraag of de koetsier niet met een zwart paard was vertrokken, wat bevestigd werd.
Uitleg werd vereist en de man vertelde, op z'n Zaans: "Toe ik verbai et ouwe Amsterdammer kerkhof bai de peteroliehave reed, kwamme der vanof ut kerrekhof drie spoke in witte kloje op ons of, en ze zwaaide mit witte meelbule, ut peerd is zo eskrokke baas, dat ie in iene grais en wit wiere (of werre) van ellende, snappie baas?"

TM 6023 - Grijs haar van schrik    TM 6023 - Grijs haar van schrik

Beschrijving

Een koetsier gaat een lading kruidenierswaren afleveren met de wagen, waarvoor een zwart paard staat gespannen. Tijdens de borrel voor de terugreis stelt een andere koetsier het zwarte paard voor zijn schimmel te ruilen. Bij terugkeer merkt de baas op dat de koetsier met een zwart paard was vertrokken. De koetsier vertelt dat het paard bij het kerkhof zo geschrokken is van drie spoken, dat z'n haar terstond wit werd.

Vragenlijst no. 62 (1991) Meertens Instituut, Volkskunde, vraag 3, formulier E 086

1991; het verhaal speelt ca. 1900
Het verhaal bevat het bekende element van het plotseling wit of grijs worden van het haar ten gevolge van schrik.
B. IJskes (geb. 1920) heeft het gehoord van schoonvader.
Grijs haar van schrik