Een mop (mondeling), woensdag 02 oktober 1901

Hoofdtekst

Die boere en die studente die lijke het altijd wel edaan te hebbe - tenminste, het benne altijd zuk soortige mensche. Zoo wazze er dan ook weer es twaalf studente, die een pik hadde op een kammeraad van derlui. Ze beslote om hem ers bang te make en hem meteen goed op zijn falie te geven. Deer voor liete ze bij een snijjer twaalf duvelspakke maken, en zoue zoo op de ander zijn kamer komme.
Maar of de kleeremaker het hem verteld had, of een aar, dat doet er niet toe, maar hij wist ervan, en hij zei dus: "Ik moet ook zoo een pak hebben."
Dat gebeurde en op de avond dat de twaalf duvels zoue komme, lag hij een strooie pop in zijn bed en ging zelf as duivel verkleed in de kast staan. Nou, het duurde niet lang of zijn kammerade die kwamme. Dat was een brulle van-heb-ik-jou-deer, maar hij wier maar niet wakker. Op 't lest begonne ze hum (zoo as ze dochte) te slaan en te knijpe, maar hij bleef deurslape. Door al het lawaai dat ze maakte, en deur het drille van derlui gedans, ging de kastdeur ope en kwam hij er uit, zonder dat zullie het merkte.
Hij begon mee te dansen en te schreeuwe, maar ongemerkt gaf ie die een douw en die een opzaniker en gooide die teuge de wand an, zoodat ze zeie: "Wel, of het waar is wete we niet. Deer zit wat achter. Lete we ders telle."
En ja, toe ware ze met her dertiene.
"Den is de werkelijke duvel bij ons ekomme, omdat we espot hebbe," zeide ze en zullie er vandeur. Toe ware zullie mooi bang eworre.

VDK 1676G* - De dertiende duivel    VDK 1676G* - De dertiende duivel

sinVDK 1676G* - Der dreizehnte Teufel    sinVDK 1676G* - Der dreizehnte Teufel

Beschrijving

Twaalf studenten laten duivels-pakken maken om een ander bang te maken. Die man komt dat te weten, laat een duivelspak maken, legt een stropop in bed en gaat zelf in de kast staan. De twaalf komen met veel lawaai binnen, slaan en knijpen de pop, die niet wakker wordt. Door hun dansen vliegt de deur open, en kan de man ongemerkt meedoen en hun duwen of tegen de muur gooien. Als ze argwaan krijgen tellen ze, en als er dertien duivels blijken te zijn denken ze dat een echte duivel er bij gekomen is vanwege hun spotten..

De dertiende duivel