Een sage (mondeling), maandag 07 oktober 1901

Hoofdtekst

Mevrouw Schoemaker en haar broer, geboortig uit Brouwershaven, herinnerden zich het volgende verhaal uit hun jeugd, betreffende het onder zee verzinken van Westen Schouwen.
Een visscher uit Westen Schouwen had een wijfje van een zeemeermin gevangen en gedood. Een poos later kwam het mannetje boven water en zei:
"Westen Schouwen,
Het zal je berouwen,
Dat je genomen hebt mijn vrouwe.
Westen Schouwen
Zal vergaan
En de plompe toren zal blijven staan."
Inderdaad komt bij laag water een verzonken vlag nog wel eens bloot. De ruïne van de toren staat binnendijks.

(Volgens de heer Schoemaker komt het in een verhaal van Stamperius reeds voor, maar vast weet hij het niet) (Stamperius: De ondergang van Reimerswaal).

SINSAG 0031 - Die Prophezeiung des Meerweibes    SINSAG 0031 - Die Prophezeiung des Meerweibes

Beschrijving

Nadat een visser de vrouw van een zeemeermin heeft gevangen en gedood, spreekt het mannetje uit dat het dorp hier spijt van zal krijgen en zal vergaan, en alleen de toren blijft staan.

7 oktober 1901, in brief november 1901
Het verhaal wordt in feite verteld door mevrouw J.H.E. Schoemaker-Sevenhuysen en haar broer dhr. Sevenhuysen. De genoemde heer Schoemaker die een literatuurverwijzing geeft, is Arend Schoemaker, onderwijzer en hoofd der school, echtgenoot van mevrouw J.H.E. Schoemaker-Sevenhuysen.
Die Prophezeiung des Meerweibes. Sie verkündet den Untergang der Hafenstadt (nachdem sie durch die Einwohner gefangen wurde)

Schoemaker    Schoemaker

Westen Schouwen    Westen Schouwen