Een mop (mondeling), maandag 07 oktober 1901

Hoofdtekst

Deer was ers een knecht die lange jare bij een dokter edaan had en zoodoende de kunst al zoo een bietje of ekéke had. Het begon hem dus de keel uit te hange om langer voor knecht te speule en daarom zei die op een goeje dag zijn dienst op.
Toe trok ie heel ver weg na een ander land; na Parijs zel ik maar zegge. Toe ie deer ankwam, kocht ie voor zijn spaarcentjes een paard en wage, huurde een prachtig huis en zette an zijn huis een bordje waarop stong: Profezor. Nou had ie een rad van het avontuur, en toe dus de eerste patiënt kwam, draaide nie wat ie doen most, en de patiënt wier beter. Zoo gong het aldeur en hij wier wereldberoemd.
Ten lange leste had zijn oude patroon - de dokter - een maisie, een jonge juffrouw van een jaar of achtien, die een beentje in er keel had en wat ze dane of niet en dane, het wou er niet uit, dus ze wou ook de provezor er es hebbe. Die kwam, maar hij zag er geen gat in. Dat wou ie toch niet zegge, dus hij zou morge terugkomme. Hij neemt zijn rad van het avontuur en hij most een lavement zette.
Dat gaat niet, docht ie. De keel is zoover van die andere plaas of; dus hij zei niks. Het was natuurlijk ook niet beter. De derde dag neemt ie weer zijn rad en weer zei het: lavement zette. Hij besloot dus, om het toch maar te zegge. Maar daar wou de juffrouw niet an, dus maar wat anders voorschrijven. Dat daan ie, maar as ze de volgende dag niet beter was: dan een lavement zette.
De juffrouw wier al benauwder en op laast snoerde de zenuwe zoo er keel toe, dat het beentje er uitvloog. Toe had de profezor het alweer gerade en hij wier natuurlijk schatrijk.
(D. Schuurman)

AT 1641B - Physician in Spite of Himself    AT 1641B - Physician in Spite of Himself

ATU 1641B    ATU 1641B

Beschrijving

Knecht neemt ontslag bij de dokter waar hij werkt en begint in een ander land voor zichzelf. Voor de remedies gebruikt hij het rad van avontuur, en geneest veel patiënten. Ook een patiënt van zijn oude patroon wenst dat hij haar helpt, want niemand heeft de oplossing kunnen vinden voor een beentje dat in haar keel zit. De eerste keer dat het rad van avontuur adviseert een klisma te geven gelooft hij dat niet, de tweede keer weigert de vrouw, en schrijft hij wat anders voor, maar met als laatste oplossing een klisma. Dit maakt de vrouw zo zenuwachtig dat het beentje uit haar keel vliegt.

K1955 - Sham physician.    K1955 - Sham physician.

7 oktober 1901, in brief november 1901