Een sage (mondeling), zaterdag 02 november 1901

Hoofdtekst

Vannacht 2 november 1901 had ik weer een roeitocht met mijn Zuiderwouder. Ik wist hem geen nieuwe verhalen te ontlokken maar wel varianten op oude thema's. Ik zal hem maar weer zelf laten praten.
Ja, die Saimen Fokkes van Holysloot kon indertaid best beleze. Zoo was ik ers bai Dekker in de Bellemermeer, in deer had een koe zijn poot verrekt. Wat ze deene of niet: het beest bleef kreupel. Toe most ik nee Saime of die niet ers effetjes komme wou. Ik verteldenum wat er an de hand was en of ie mee wou.
"Dat hoeft niet," zeidie, "as jai main maar zegge wat heer dat beest het."
"'t Is een zwartbonte," zeg ik.
"Nou," zeit ie, "over drie dage is het beest beter."
Omdat ik wist dat je num niet bedanke mochte, ging ik zoo weg. Drie dage later kwam Saime bai Dekker om te vrage hoe het met zen koe was.
"Best," zei Dekker en toe kreeg ie metien een fooitje.
Deer was het hem natuurlijk om te doen, want later mocht ie wel wat anneme.

TM 3102 - Belezer geneest mens of dier    TM 3102 - Belezer geneest mens of dier

Beschrijving

Belezer hoeft alleen maar te weten welke kleur een kreupele koe heeft. Na drie dagen komt de belezer langs, de poot is genezen, en krijgt de belezer de beloning die hem eerder niet mocht worden gegeven.

2 november 1901, in brief november 1901
Informant uit Zuiderwoude (roeier)