Een sage (mondeling), donderdag 07 november 1901

Hoofdtekst

Spontaan vertelde de broer van den heer Eysker ook de geschiedenis van klaverenboer, mij meegedeeld door mijn Zuiderwouder.
Zijn grootvader had met anderen een rondje. Op dat rondje gebruikten zij meestal een borreltje. Op een goeden avond had niemand lust om een flesch drank te halen.
Toen zei er één: "Ik zal klaverenboer er om uitsturen, op voorwaarde dat als hij met de flesch terugkomt, één van jelui de flesch aanpakt, doch achteruit loopend met de handen op den rug. Niet omkijken, want dan loopt het voor mij slecht af."
Werkelijk verdween klaverboer. De man kreeg het erg benauwd. Een poos later werd er aan de deur gerakeld. Een der anderen ging achteruit naar de deur en pakte de flesch aan. Tegelijk kreeg hij een harden stomp in den rug. Ze hebben de flesch opgedronken en de benauwdheid van den hoofdomlegger bedaarde. De kaart kwam niet terug.

SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.    SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.

Beschrijving

Een kaarter laat klaverenboer een fles drank halen. Voorwaarde is dat degenen die de fles aanpakt achteruit met de handen op de rug, en niet omkijkt, want anders loopt het slecht af voor degene die de fles laat halen.

Pikbube als Helfer. Spielkarte ausgeschickt, um Schnaps zu holen

Eysker    Eysker