Een mop (mondeling), zondag 22 december 1901

Hoofdtekst

Zoo was er ook ers een juffrouw en deer most een timmerman an huis timmeren. De timmerman komt. Toe ie een poossie etimmerd had, kreeg de juffrouw idee in hum. Na veertien dagen was het werk of eloope.
Nou docht de juffrouw: je zelf vrage, dat wil ik niet. Dus ze verzon wat.
Ze zei: "Je heuwe me uitmuntend voldaan, en nou zel ik op de tafel wat legge en dan mag je uitzoeke."
Ze lag dus een zilvere en een gouwe horlozie in meer zukke snaasderaie op de tafel, maar gong er zelf ook op legge mit er arme.
"Zoek nou maar uit," zei ze.
Hij nam het horlozie. Toe ie tois kwam, verteldie wat er gebeurd was.
"Den ben je gek eweest," zeie ze, "want den had je de juffrouw kenne kraige."
Nou, hai had spait, dat ken je denke. Dus hai terug, maar toe wou ze niks meer van hem wete.
"Je had het horlozie liever den main. Nou wil ik ook niks van jou hebbe."
(D. Schuurman)

Onderwerp

VDK 1691C* - De verkeerde kans gegrepen: het eten i.p.v. de vrouw    VDK 1691C* - De verkeerde kans gegrepen: het eten i.p.v. de vrouw

Beschrijving

Juffrouw die verliefd is geworden op de timmerman wil hem zelf niet vragen, maar doet dat via een list. Na het werk legt ze diverse gouden en zilveren voorwerpen op tafel en leunt zelf met de arme op de tafel. De man kiest een gouden horloge, vertelt thuis wat hem is overkomen, en krijgt te horen dat hij haar had moeten kiezen. Als hij naar de juffrouw teruggaat, wijst ze hem af.

De verkeerde kans gegrepen: het eten i.p.v. de vrouw