Een sage (mondeling), donderdag 26 december 1901

Hoofdtekst

Er was ers een jongen en die had zijn moeder vermoord. Toe moest hij voor de rechters komen, maar toe daan ie een valsche eed. Zijn moeder werd in de kerk begraven. Maar wat gebeurt? Na een poos groeide een duim door de zerk en al heen. Die duim werd afgesneden of geknipt, maar groeide aldeur weer an, en as ie niet goed kort ehouwe wordt, den zal ie der nog wel weze.
(D. Schuurman)

SINSAG 0414 - Hand wächst aus dem Grabe.    SINSAG 0414 - Hand wächst aus dem Grabe.

Beschrijving

Door de grafzerk van de moeder die door haar zoon is vermoord en voor de rechter een valse eed aflegde, groeit een duim die weer aangroeit na afsnijden of afknippen.

[26 december 1901] in brief van 25 april 1902
In deze formulering van het verhaal lijkt het dat de duim van de moeder uit het graf groeit. Dit was voor Boekenoogen reden om er een vraag over te stellen. In een brief van 30 juni 1902 merkt Bakker op: "De duim die boven de zerk uitgroeit is die van het kind."
Hand wächst aus dem Grabe.