Een sprookje (mondeling), maandag 06 januari 1902

Hoofdtekst

Een vader had een zoon en een dochter. Zoon vertrokken: onder dienst gegaan. Ze weten niet waar hij is. Er is nooit meer sprake van hem. De ouders verhuizen in een bosch, houde daar een logement. Dat leverde niet veel op. Het meisje naaide voor anderen. Dat gaf niet veel. Na verloop van tijd komt de zoon uit dienst: is rijk geworden.
Hij denkt: ik ga naar de oudelui.
's Avonds komt hij in het bosch. Hij komt zijn zuster tegen, die met naaiwerk naar de stad gaat. Hij vraagt aan het meisje het adres van zijn ouders. Zij herkent hem. Hij gaat naar het logement, maar maakt zich niet bekend. Toen hij pas te bed lag, werd hij vermoord. Het meisje komt thuis; vraagt naar hem. Haar ouders zeggen dat er niemand is.
Ten slotte zegt ze: "Ja, er moet hier een soldaat zijn: dat is uw zoon en mijn broer."
De ouders natuurlijk wanhopig.
(D. Schuurman)

AT 0939A - Killing the Returned Soldier    AT 0939A - Killing the Returned Soldier

ATU 0939A    ATU 0939A

Beschrijving

Van zoon die soldaat is wordt lang niets gehoord. Zijn ouders hebben een herberg, zijn zuster doet naaiwerk voor anderen. Rijk geworden zoon gaat naar huis, komt zijn zuster tegen, hij vraagt het adres van de ouders, zij herkent hem en gaat verder naar de stad. Zoon maakt zich niet bekend in de herberg en wordt vermoord. Als het meisje thuiskomt vraagt ze naar hem, maar de ouders zeggen dat er niemand is. De dochter zegt dat er een soldaat moet zijn, uw zoon en mijn broer.

Motief

N321 - Son returning home after long absence unwittingly killed by parents.    N321 - Son returning home after long absence unwittingly killed by parents.

[6 januari 1902] in brief van 25 april 1902
Bewerkte publicatie: G.J. Boekenoogen: `Nederlandsche sprookjes en vertelsels', in: Volkskunde 19 (1907-1908), p.24-25. Zie BOEKV098.
Killing the Returned Soldier