Een mop (mondeling), maandag 06 januari 1902

Hoofdtekst

In een Roomsche kerk worden beelden gestolen. De dieven worden overvallen. Eén gaat als heilige staan. Men bidt bij hem. Eindelijk kan hij het niet langer uithouden, en laat zijn urine loopen. Het publiek verdringt zich om van dat wonderwater toch wat te vergaren.
(Hoorn).
Volgens de heer Schuurman werden alle dieven gevat, behalven dien eenen. De scène was de zelfde, doch per slot van rekening begon de nieuwe heilige te spreken en beval de gevatte dieven los te laten. Dit is toen gebeurd.

AT 1829 - Living Person Acts as Image of Saint    AT 1829 - Living Person Acts as Image of Saint

Beschrijving

Bij het stelen van beelden in een kerk worden de dieven betrapt. In één versie doet één van de dieven alsof hij een heiligenbeeld is, waar de mensen bij gaan bidden. Uiteindelijk laat hij zijn urine lopen, waarop men dit wonderwater wil hebben. In een andere versie worden de dieven gepakt, behalve één die als heiligenbeeld is gaan staan. Hij spreekt en gelast de gepakten vrij te laten.

K1842 - Living person acts as image of saint.    K1842 - Living person acts as image of saint.

Zie ook CBAK0057.