Een (mondeling), donderdag 02 april 1903

Hoofdtekst

Mijn Uitdammer roeier klaagde steen en been over de teugenwoordige baldeedigheid van dat opgeschote grut. In zijn tijd hadde ze ook wel grappies maar niet van die straatschenderijen.
Bijvoorbeeld:
Als een jongen van een andere plaats kwam vrijen en zijn jol aan de wal lag, spijkerden ze een kaaszetter (kaaskop) met de geopende kant naar voren onder den jol. Er was dan geen sprake van dat hij weg kon komen.
Of als hij zijn jol in het haventje - het zoogenaamde Wijkje - gelegd had, maakte ze van losse steenen een muurtje in het water. Geen sprake dat hij dien avond met de jol weg kon.
Of ze versjouwde zijn jol en lagge hem op een nabuurige hooiklamp.
Of als het een zeilschuitje was, brachten ze het plusminus een kwartier verder op het land en zetten daar het zeil op zoodat dat midden op het land stond te klapperen.
Of ze vulde de jol hielemaal vol met prut.
Of ze deeë een pen in de boom van het schuitje, een touw er an en as ie dan weg wou hielde zullie vast. Maar dat ware zoo zeer geen baldeedigheiden; dat ware meer grappies.
As er erges bruiloft was, deden ze raampie tik. Dan hadde ze vooraf gezorgd dat ze een koelicht hadde; die bonden ze dan met een kram boven de deur en as er nou een jonge meid buite kwam, lieten ze het licht op de meid zijn kop zakke. Dan had je nog er es lol. Maar teugenwoordig...
As er ergens bruiloft was, zorgde we altijd dat we ons porsie krege. Bij Rikus Koster, toe die vijfentwintig jaar getrouwd was, hebben we gelote wie binnen zou gaan. Het lot viel op mijn. We schove het raam van het zijkamertje op. Ik zette een hooivork teuge de binnendeur, zoodat ze me niet konne overvalle, en toe heb ik drie taarte, drie flesschen wijn en een kissie sigare mee epakt, en natuurlijk wat broodjes met vleesch. Ze ware nag ers kwaad. Maar teugenwoordig: ze geve alles maar an an de politie.
(Uitdam).

Beschrijving

Voorbeelden van grappen die in de jeugd van de zegsman uitgehaald werden bij een vrijer van buiten en bij een bruiloft.

Informant uit Uitdam (roeier)

Uitdammer    Uitdammer