Een sprookje (mondeling), vrijdag 01 mei 1903

De heer J. Visser geboortig op het Kalf te Zaandam kende het volgende fragment:
Iemand reed met een wagen gemaakt van een zwavelstokkenlaadje, waarvoor muizen als paarden dienst deden. Successievelijk vroegen een schaar, een stopnaald, een ei, een molensteen of ze mee mochten rijden, wat werd toegestaan. Zoo kwamen ze bij een oud wijf. Wat die uitgevoerd had, en of het een heks was, wist hij niet.
Die muizen kropen in haar pantoffels, het ei in de vuurpot, de schaar op de tafel, de stopnaald op de stoel, de molensteen om het hoekje van de deur. Toen ze uit het bed stapte, beten de muizen de teenen af, toen ze bij het vuur kwam, spatte het ei in haar gezicht, de naald prikte toen zij wilde gaan zitten, de schaar knipte haar vingers af, en de molensteen viel op haar kop.
Toen kwam de olifant en die had een lange snuit, en toen was het spreukje uit.
Ook maakte men het volgende slot: en toen scheet er iemand in de glazen, en toen werd het nacht.

Onderwerp

AT 0210 - Cock, Hen, Duck, Pin, and Needle on a Journey    AT 0210 - Cock, Hen, Duck, Pin, and Needle on a Journey

Beschrijving

Een schaar, een stopnaald, een ei en een molensteen vragen achtereenvolgens of ze mee mogen rijden op een wagen getrokken door muizen. Bij een oude vrouw kruipen de muizen in haar pantoffels, het ei in de vuurpot, de schaar op de tafel, de stopnaald op de stoel, de molensteen om het hoekje van de deur. Als de vrouw uit bed stapt, bijten de muizen haar tenen af, als ze bij het vuur komt, spat het ei in haar gezicht, als ze wil gaan zitten, prikt de naald haar, en tenslotte knipt de schaar haar vingers af, en valt de molensteen op haar hoofd.

Motief

K1161 - Animals hidden in various parts of a house attack owner with their characteristic powers and kill him when he enters.    K1161 - Animals hidden in various parts of a house attack owner with their characteristic powers and kill him when he enters.

Cock, Hen, Duck, Pin, and Needle on a Journey

J. Visser    J. Visser