Een mop (mondeling), maandag 23 juli 1906

"Nou, nou, de jas an, en dat met die warmte: hoe kom je der bij?"
"Ja man, gister regende 't, en eergister, en het spreekwoord zeit: `Sinte Margriet: zes weken regen of zes weken niet'."
"Dat mag uwe wel zegge, maar het spreekwoord is eigenlijk veel mooier."
"Zoo, hoe dan?"
"Nou, as Sint Margriet pist, pist ze zes weke. En wil ik uwe ders vertelle hoe dat komt?"
"Als daar een oorzaak voor is, heel graag natuurlijk."
"Nou, Sinte Margriet was een boos, inhalig wijf, die er warmpies in zat. Op een avond net as we teugenwoordig hebbe, toe ze buiten zat, kwam er een oud vrouwtje en vroeg om nachtverblijf. Griet weigerde, hoe het vrouwtje ook smeekte, dat toe gong ze naar de buurvrouw die een garen- en bandwinkeltje dee. Die was barmhartiger, dat deer sliep ze die nacht.
Toe ze weg gong, zei ze: "Het werk dat je eerst doene, zel je zes weken doen."
"Wel bestig, hoor," zei de vrouw en meteen kwam er een klant om een el band.
Zij an 't meten, maar ze hiel maar vol, zes weken lang, dus toe de tijd om was, had ze een heele smak geld. Sinte Margriet hoorde dat natuurlijk en was er knak om, maar dat gaf niks.
Een jaar later kwam het vrouwtje weer.
Nou zel ik beter oppassen, docht ze en ze onthaalde er lekker en liet er op er beste bed slapen.
Toen het vrouwtje wegging, zei ze weer: "Wat je eerst doene, dat zel je zes weken doen."
"Lekker," docht Griet, "dan gaan ik rijksdaalders tellen. Maar eerst effen een kleine boodschap doen."
Dat zij gaat na de plee, pist, en ja, toe most ze zes weken volhouwen.
Dat is de oorzaak en ik heb het zelf een veertig, vijftig jaar geleden gelezen in een annekedoteboek."
"Welk boek?"
"Ja, dat weet ik niet, want vroeger hadde ze wel meer van die moppies."
(D. Bregman, 74 jaar oud, Broek in Waterland)

AT 0750B - Hospitality Rewarded    AT 0750B - Hospitality Rewarded

ATU 0750B    ATU 0750B

Beschrijving

Het spreekwoord dat als het met St. Margriet regent, het zes weken zal regenen, is ontstaan doordat ze een oude vrouw geen onderdak wil geven. Haar buurvrouw wel, en tegen haar zegt de oude vrouw bij vertrek dat ze het werk dat ze het eerst doet zes weken zal doen. Haar eerste werk is het afmeten van band, en dat blijft ze zes weken doen, waarmee ze veel verdient. Het volgend jaar komt de oude vrouw weer, maar dan onthaalt St. Margriet haar. Ook tegen haar zegt ze dat ze het werk dat ze het eerst doet zes weken zal doen. Ze bedenkt dat ze rijksdaalders gaat tellen, maar eerst gaat plassen, wat ze dus zes weken moet volhouden.

Collectie Bakker (Achief Meertens Instituut)

Motief

D2172.2 - Magic gift: power to continue all day what one starts.    D2172.2 - Magic gift: power to continue all day what one starts.

23 juli 1906
In het verhaal zijn heiligendag (Sint Margriet, 10 juni) en sprookje of anecdote op een merkwaardige manier met elkaar verstrengeld geraakt; de Margriet uit dit verhaal spreidt immers weinig voorbeeldig en heilig gedrag ten toon, en krijgt aan het eind van de vertelling dan ook terecht haar trekken thuis.
The Wishes

Sint Margriet    Sint Margriet