Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

STSAG284 - Bij ons aan 't vliet

Een mop (tijdschriftartikel), zaterdag 27 september 1980

Hoofdtekst

Nog een mooi visverhaal, verteld door Vader en waar gebeurd. De grote kerels gingen ook wel eens vissen met elkaar. Dan werd de motorboot van Leyenga gehuurd, een beste slok mee en daar ging het spul een dag vissen. Bij de trapkebrug werden dan later de sterkste verhalen verteld. Op een avond stonden ze weer te zwetsen, Hobbe Oliekont, Sikke Brouwer, Vader, nog een paar en natuurlijk oude Kievit. Die was ook petroleumboer, maar hij kon het beste liegen.
"Must begriepe," zei hij, "ik he Sundag in de Kurkemeer een snoek vongen van dertien pond. En toen ik em tuus de bealg open sneed, wat dochten jimme wat er in zat?"
Even stilte.
"De suust het niet gelove, een eend met twee pieken, die had ie opvreten."
Even waren de mannen met stomheid geslagen over zo'n gelieg.
Toen zei er een: "Nou je, dat is niks bijzonders, dat gebeurt wel meer. Voor veertien dagen had ik op de Grote Wielen een van zestien pond. En wat dochst wat ik daar uuthaalde toen ik tuus kwam?"
"Nou?" zei Kievit, "nou?"
"Dat zal ik die zegge," zei de spreker. "Twintig kievitseiers en twee briefkes van tien."
"Ach verrek je," zei Kievit en die af.
Ja, ja bij die trapkebrug konden ze er ook wat van.
(J. van der Laan: `Bij ons aan 't vliet', in: 't Kleine mantsje voor Leeuwarden en de wijde wereld er omheen 16 (1980), 369, p.5.)

Onderwerp

AT 1960B - The Great Fish    AT 1960B - The Great Fish   

ATU 1960B    ATU 1960B   

Beschrijving

Een groep mannen gaat regelmatig vissen. Later scheppen ze bij de brug dan weer op over hun vangsten. Een man die Kievit heet beweert een grote snoek te hebben gevangen: in de maag trof hij een eend en twee "pieken" (kuikens). Een andere man beweert een nog grotere snoek gevangen te hebben: in de maag zaten twintig kievitseieren en twee briefjes van tien gulden.

Bron

J. van der Laan: `Bij ons aan 't vliet', in: 't Kleine mantsje voor Leeuwarden en de wijde wereld er omheen 16 (1980), 369, p.5.

Commentaar

27 september 1980
The Great Fish

Naam Overig in Tekst

Leyenga    Leyenga   

Hobbe Oliekont    Hobbe Oliekont   

Sikke Brouwer    Sikke Brouwer   

Grote Wielen    Grote Wielen   

Naam Locatie in Tekst

Kievit    Kievit   

Kurkemeer    Kurkemeer   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20