EDJSL032 - De wraak van de heksen

De wraak van de heksen
Er was eens een misdienaar, die had gehoord hoe je toverheksen kon beletten de kerk te verlaten. Je moest een stuiver onder het nieuwe testament leggen en daar laten liggen tot de dienst was afgelopen. Dan stopte je die stuiver gauw onder de drempel van de kerkdeur.
Op een keer probeerde hij het eens uit.
Alle mensen gingen na de mis gewoon naar huis, maar dertien vrouwen bleven op hun plaats zitten.
Toen de koster 's avonds de klok kwam luiden, zaten ze er nog. Hij zei dat ze eruit moesten, maar ze beweerden dat ze de drempel niet over konden.
De misdienaar werd er bij geroepen. Zodra hij de stuiver had weggenomen, konden ze naar huis.
De koster vertelde het geval aan de pastoor.
"Dat ziet er niet mooi uit," zei de pastoor. "Zo lang de jongen de stuiver op zak heeft, kan hem niks gebeuren. Maar als hij hem vergeet, is hij nog niet jarig."
Het ging lange tijd goed. De misdienaar had de stuiver dag en nacht bij zich. Zelfs toen hij verkering kreeg, vergat hij hem nooit. De dag brak aan waarop hij zou trouwen.
's Morgens trok hij zijn trouwpak aan en begaf zich op weg naar het huis van de bruid. Dit keer vergat hij de stuiver.
Hij moest over een pad door het weiland, waar heggen en struiken langs stonden. Plotseling werd hij van de grond getild. Het ging met zo'n vaart, dat zijn kleren aan de takken bleven hangen.
De heksen solden net zo lang met hem tot hij geen draad vlees meer aan zijn lijf had. Toen lieten ze hem los.
(Gelderland)

Onderwerp

SINSAG 0647 - Hexe erkannt. Sie kann nicht aufstehen, weil ein Kreuztaler unter dem Stuhl liegt.    SINSAG 0647 - Hexe erkannt. Sie kann nicht aufstehen, weil ein Kreuztaler unter dem Stuhl liegt.

Beschrijving

Een misdienaar hoort hoe je heksen kan beletten de kerk te verlaten. Je moet een stuiver onder het nieuwe testament leggen en daar laten liggen tot de dienst is afgelopen. Dan stop je de stuiver onder de drempel van de kerkdeur. Wanneer de jongen het uitprobeert, blijven er dertien vrouwen in de kerk zitten. Zij zeggen tegen de dominee dat ze de drempel niet over kunnen. Zodra de misdienaar de stuiver heeft weggehaald, kunnen de vrouwen naar huis. De koster vertelt het verhaal aan de pastoor.
De jongen heeft de stuiver altijd bij zich, tot de dag dat hij gaat trouwen: op weg naar het huis van de bruid wordt hij opgetild door heksen, die net zo lang met hem sollen tot hij geen vlees meer aan zijn lijf heeft.

E. de Jong & P. Klaasse: Sagen en Legenden van de Lage Landen. Bussum 1980, p. 89

Bron: A. Tinneveld: Vertellers uit de Liemers, Wassenaar 1975, p.42