PBURG004 - Donor

Een broodjeaapverhaal (boek), dinsdag 07 januari 1992

Donor
In het vliegtuig naar Colombia ontmoette een Nederlandse student, die in dat land een scriptie ging schrijven over vrouwenemancipatie, een vriendelijke dame uit Bogotá. Omdat hij veel angstaanjagende verhalen had gehoord over de criminaliteit in Zuid-Amerika, vroeg hij haar hoe hij kon voorkomen dat hij het slachtoffer werd van een beroving. De vrouw overstelpte hem met goede raad: neem nooit meer dan tien of twintig dollar mee; stop je fototoestel in je tas; ga in de rustige uren na de lunch niet de stad in; verzet je niet tegen iemand die je met een mes bedreigt.
`Na aankomst in Bogotá - het was al laat in de middag - vroeg hij haar of ze misschien een goedkoop hotelletje wist. Dat wist ze en ze stelde voor om samen een taxi naar de stad te nemen. Maar het hotel was vol. Lopend begeleidde ze hem naar nog enkele andere hotels in de buurt, maar nergens was meer plaats. Het was de Semana Santa, de Heilige Week, en voor die feestdagen was de stad volgelopen met Colombianen.
Inmiddels was het donker geworden en gastvrij als de Zuidamerikanen zijn, bood de vrouw hem het bed in haar logeerkamertje aan. Dankbaar ging hij erop in. Morgen zou hij wel verder zoeken. Ze namen de bus naar haar huis. Zij maakte nog een lekkere maaltijd voor hem klaar, en daarna ging hij meteen naar bed.
Toen hij wakker werd, lag hij onder een brug, naast een droge rivierbedding. Hij had pijn. Voorzichtig betastte hij zichzelf. Zijn romp zat in het verband. Hij strompelde naar boven en vroeg de weg. Hij bleek zich op een uitvalsweg te bevinden, in een buitenwijk. In het dichtstbijzijnde ziekenhuis onderwierp een arts hem aan een grondig onderzoek.
"U bent helemaal in orde, meneer," luidde diens conclusie, "u mist alleen een nier."'
(Ariane Amsberg, Algemeen Dagblad, 7 januari 1992)

BRUN 06305 - The Kidney Heist    BRUN 06305 - The Kidney Heist

Beschrijving

Student ontmoet in het vliegtuig naar Colombia een hulpvaardige vrouw die hem de eerste nacht onderdak geeft. De volgende ochtend wordt hij langs de kant van de weg wakker met pijn en zijn romp in het verband wakker. Bij onderzoek door een arts blijkt hij een nier te missen.

Peter Burger: De wraak van de kangoeroe. Amsterdam 1993, p.23-24

The Kidney Heist