PBURG010 - Dubbel dood

Een broodjeaapverhaal (boek), 1987

Dubbel dood
`Absurd verhaal uit de oorlogsjaren. Een oude man en zijn zoon krijgen na lang aandringen bij de Duitsers toestemming voor een reis naar Rome. Als zij de stad hebben gezien en door de paus zijn ontvangen, krijgt de vader in zijn hotel een hartaanval en sterft.
De zoon gaat informeren wat een begrafenis in Rome kost en hoort een duizelingwekkend bedrag. Transport van het lijk naar Nederland kost nog iets meer. Hij bedenkt echter dat hij twee retourbiljetten bezit en in elk geval recht heeft op de terugreis voor zijn vader en zichzelf. Dus neemt hij het lijk mee en zet het in een lege coupé. Er komen geen reizigers bij, de conducteur heeft niets in de gaten.
's Nachts stopt de trein bij de grens. Om zich wat te vertreden loopt de zoon het perron op. Intussen stapt een Duitse officier de coupé binnen, ziet de oude man zitten, steekt zijn arm omhoog en roept: "Heil Hitler!"
De man zegt niets terug. Het lijkt wel of hij in het halfdonker zit te grijnzen. Daarop wordt de Duitser zo woedend dat hij de ander een klap geeft. Levenloos rolt de oude man aan zijn voeten. Op hetzelfde moment begint de trein weer te rijden.
"Ik heb hem doodgeslagen!" denkt de Duitser.
Hij opent het portier en gooit het lijk naar buiten. Even later komt de zoon terug. Die is hogelijk verbaasd.
"Verzeihung," zegt hij. "Haben Sie hier keinen älteren Herren gesehen...?"
"Jawohl," zegt de Duitser, "der ist fortgegangen," en hij maakt een wapperbeweging met zijn hand. En hoe de zoon ook heeft gezocht, hij heeft zijn dode vader nooit teruggevonden.'
(Hans van Straten: De omgevallen boekenkast, 1987, p.250-251)

AT 1537 - The Corpse Killed Five Times    AT 1537 - The Corpse Killed Five Times

Beschrijving

Tijdens de oorlog bezoeken een vader en een zoon Rome. De vader overlijdt er en de jongen zet hem als een slapende reiziger in een treincoupé neer. 's Nachts verlaat de zoon de coupé even, en komt er een Duitse officier binnen. Als de vader niet reageert op het "Heil Hitler", wordt hij door de Duitser `doodgeslagen'. Geschrokken gooit de Duitser het lijk de trein uit. De terugkerende zoon krijgt te horen dat zijn vader is vertrokken. De zoon heeft de dode vader niet meer teruggevonden.

Peter Burger: De wraak van de kangoeroe. Amsterdam 1993, p.30-31

The Corpse Killed Five Times