PBURG014 - De wraak van de kangoeroe

Een broodjeaapverhaal (boek), dinsdag 19 maart 1991

De wraak van de kangoeroe
`Vrienden van mij wilden begin dit jaar met vakantie gaan. Als bestemming hadden zij Turkije in gedachten, maar door de Golfoorlog waren die contreien te gevaarlijk geworden.
Ook Noord-Afrika was niet veilig meer. In een vliegtuig naar de Verenigde Staten liepen ze kans op terroristische aanslagen. In Kenia en India waren zij al geweest, in Tanzania heersen cholera en pest, en net toen hun keuze op Thailand was gevallen, vond daar een coup plaats. Waar konden ze nog naar toe? Uiteindelijk leek hen Australië het enige land waar geen grote risico's aan verbonden waren.
Met zuster en zwager trokken mijn vrienden in een camper door de natuurreservaten en geleidelijk aan raakten ze bevangen door een heftige passie voor kangoeroes. Er kon er geen voorbij hoppen of ze stopten en maakten er foto's van. Doodstil zaten ze in het woestijnzand te bestuderen hoe de buideldieren aan grasjes en struiken graasden en als ze een jong uit de buidel zagen hangen, slaakten ze kreten van vertedering.
Dat de grote, overal langs de wegen staande waarschuwingsborden "Overstekende Kangoeroes" niet overbodig waren, bewezen de vele kangoeroelijken in de berm. Die stomme dieren letten niet op en ook mijn vrienden konden niet verhinderen dat een van hun lievelingen zich pardoes voor hun bumper wierp. Ze schrokken zich wild, voelden zich moordenaars bij de aanblik van het levenloze beest op het asfalt. Maar nadat een van de vrouwen haar oor behoedzaam tegen het kangoeroehart te luisteren had gelegd, werd de diagnose "bewusteloos" gesteld.
Hun verslagenheid maakte plaats voor een soort baldadige opluchting. Dit was een unieke kans om foto's te maken! Iemand kwam op het idee de hele groep op de foto te zetten, met het slappe troeteldier tussen hen in. Ja, dat zou een origineel plaatje kunnen opleveren! Ginnegappend hesen ze de bewusteloze omhoog, trokken zijn korte voorpoten over hun schouders en sloegen hun armen om hem heen.
"Weet je wat ook leuk is," opperde een van de mannen, "als we hem een jasje aantrekken."
Hij trok zijn colbertje al uit en met z'n allen sjorden ze het dier erin. Omdat het inmiddels was gaan schemeren, werd het flitslicht op de camera gezet. En weer poseerden ze gierend van de lach voor de camera, wachtend tot de zelfontspanner zou afgaan. Ze kwamen niet meer bij...
De kangoeroe wel. De flits had hem ineens weer bij zinnen gebracht. Hij rukte zich los uit de knellende omarming van zijn fans en met grote sprongen ging hij ervandoor in het jasje, met erin creditcards, twee paspoorten en de autosleutels.'
(Ariane Amsberg, Algemeen Dagblad, 19 maart 1991)

Onderwerp

BRUN 01120A - The Kangaroo Thief (The Gucci Kangaroo)    BRUN 01120A - The Kangaroo Thief (The Gucci Kangaroo)

Beschrijving

Toeristen rijden kangoeroe aan die bewusteloos blijft liggen. Uit balorigheid trekken ze het dier een colbertje aan om een foto te maken. Door het flitslicht komt de kangoeroe weer bij, rukt zich los

Peter Burger: De wraak van de kangoeroe. Amsterdam 1993, p.35-36

Zie onder Beeld voor een tekening.