VOLKS030 - [Oorsprong van de naam Troterer]

Een sage (tijdschriftartikel), 1888

Hoofdtekst

De spotnaam van Troteter dagteekent eerst van 't jaar dertig. Op kermisavond, einde september, was de gansche bevolking er op de been, door de mare, dat een Hollandsch leger nabij was en alles zou plunderen. Iedereen vluchtte met wat te redden was. De koster was met zijne 17 teilen trot op den toren gevlucht; maar het volk, dat daar eene schuilplaats gezocht had, at al zijnen trot met de handen uit. Indè...

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Beschrijving

Een dorp is gealarmeerd door het gerucht dat het Hollandse leger nabij is en alles zal gaan plunderen. De koster vlucht met zeventien emmers 'trot', het plaatselijk gerecht, op de toren. Het volk verbergt zich op een schuilplaats en eet daar alle 'trot' op. Sindsdien is de spotnaam van de bewoners van het dorp 'troteters'.

Volkskunde. Tijdschrift voor Nederlandsche Folklore. 1 (1888) 92.

Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners