Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

VLAAR005 - De legende van de Kattenbeker

Een sage (boek), 2003

KattenbekerKlein2.jpg

Hoofdtekst

De legende van de Kattenbeker
Lang, lang geleden voer een driemaster met bolle zeilen de windstille en mistige haven van Vlaardingen binnen. Alle boeren, vissers en ambachtslui stonden versteend van angst te kijken hoe het schip bij de sluis tot stilstand kwam. De bemanning, vrouwen in zeildoek gehuld en een rood bebaarde stuurman, sprongen één voor één van boord en veranderden in katten. De stuurman, nu een rode kater, blokkeerde al dansend de doorgang voor een aantal boeren die op weg waren naar de markt in Delft. Ze mochten er alleen door als ze wijn dronken uit een zilveren bokaal, die de rode kater vasthield. Niemand durfde zich in te laten met dit heksengebroed, maar na lang aandringen, pakte de voorman de bokaal in handen. Hij zette de zilveren wijnbeker aan zijn lippen maar riep voor hij dronk eerst "In Godsnaam!" De katten schrokken hier zo van dat ze snel aan boord sprongen en met een magische wind in de zeilen de haven hals over kop verlieten. Niemand hoorde en zag ze ooit nog terug, en sommigen dachten zelfs dat ze het gedroomd hadden. Maar de voorman had nog steeds de zilveren beker in handen als bewijs van de bizarre gebeurtenis.

Onderwerp

SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.    SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.   

Beschrijving

De bemanning van een schip dat in Vlaardingen aanmeert, verandert in katten en de stuurman in een rode kater. De rode kater verspert de weg naar
Delft, en mensen mogen er pas langs als ze uit een zilveren bokaal drinken.
Uiteindelijk zet de voorman de bokaal aan zijn lippen, maar roept eerst God aan. De katten schrikken, gaan terug aan boord, vertrekken, en zijn nooit meer gezien.

Bron

Robert Tetteroo, Eva Timmermans. Wandelen en fietsen door en rond "legendarisch" Vlaardingen. Vlaardingen: Museum Jan Anderson, 2003

Commentaar

In 2000 werd de beker teruggevonden in Zwitserland. De beker bleek al generaties in het bezit te zijn van een aanzienlijke familie die uit Vlaardingen stamde. De namen van leden van een boerenfamilie, die eeuwen geleden bij de Westlandsesluis aan de Vaartweg woonde, staan aan de onderzijde van de Kattenbeker gegraveerd!

Naam Locatie in Tekst

Vlaardingen    Vlaardingen   

Delft    Delft   

Plaats van Handelen

Vlaardingen    Vlaardingen   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20