HEIDEGRON007 - Schimpnaam Rasquert

Een sage (boek),

Rasquert (Raskerd)
- Striekstokken
- Katten

'Striekstokken' zijn strijkstokken, een middel om een korenmaat 'glad' of af te strijken. Ze waren wellicht in Rasquert niet helemaal eerlijk bij het meten van het koren. Er bleef daar te veel aan de strijkstok hangen!

'Katten' is een veelvoorkomende bijnaam in Nederland. De naam geldt voor meisjes die niet op hun mondje zijn gevallen, of voor jongens uit een ander dorp, als daar geen andere schimpnaam voor geldt. De naam wordt ook gebruikt voor boze en valse mensen.

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Beschrijving

In Rasquert zouden ze niet helemaal eerlijk zijn geweest met het meten van het koren. Er bleef daar veel aan de strijkstok hangen, wat hen de schimpnaam 'Striekstokken' opgeleverd zou hebben.

D. van der Heide, Schimpnamen van Groningen. Bedum 2003, p. 13 en 77

Rasquert    Rasquert