Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

TM 4905    TM 4905   

- Dwaallichten (stalkaarsen)

Een sage (),

Beschrijving

'Dwaallichten' zijn rondzwevende lichtjes die ook wel stalkaarsen, droglichtjes, weerlichten, of stallichten genoemd worden. Vooral grote donkere heidevlakten waren de ideale plek om dwaallichtjes tegen te komen.

Dwaallichten komen in bijna alle culturen voor en er worden dan ook verschillende bovennatuurlijke krachten en betekenissen aan gegeven. Zo kunnen dwaallichten zowel als voorloop (als voorteken van zaken of gebeurtenissen die in het verschiet liggen) en als naloop (de ziel van een overledene die geen rust kan vinden) in volksverhalen opduiken. Vaak worden de lichtjes beschouwd als dwalende zielen van ongedoopte kinderen of soms van misdadigers en ander gespuis die geen zielenrust konden vinden. Ook worden dwaallichten gezien als lichtjes van de duivel, die mensen van het rechte pad moesten leiden.

Dwaallichtjes zijn blauwachtige vlammetjes die algemeen beschouwd worden als iets bovennatuurlijks, toch is het fenomeen wetenschappelijk te verklaren. Het is namelijk een natuurverschijnsel waarbij moerasgas langzaam ontvlamt, waarna er blauwe vlammetjes verschijnen door de vrijgekomen gassen. Een andere mogelijke verklaring is het rondvliegen van bijvoorbeeld vuurvliegjes.

Bron

'Verhalen van Stad en Streek', 'Magie, hekserij en volksgeloof', 'Folkloristisch Woordenboek'.

Subgenre

sage