Een sage (mondeling), donderdag 05 september 1963

Hoofdtekst

't Was zo erg onder de mense, een vrees onder de ouwe mense. M'n vader heb dat zelf ondervonde. Hij ging vier keer in de week de aarpele marte op de aarpelmart in Utrecht. Dan ginge ze om twee uur 's nachts vurt. Dan reje ze zo door de Kerksteeg, door 't Zijderveldse hene. Daar zat op de Kerksteeg een ouwe vrouw, die had de naam van toverheks en weerwolf, de paarde stonde stil en snove, een paar gloeiende oge kwame nader en nader. M'n vader klaar met de zweep in de hand. Toen was 't een bok. Toen kwam die op de mart in Utrecht en twee andere kerels grote verhale, die bok kwam ze achterna.

Onderwerp

SINSAG 0256 - Plagegeist (in Tiergestalt) erschreckt späten Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0256 - Plagegeist (in Tiergestalt) erschreckt späten Wanderer (und begleitet ihn).

Op de Kerksteeg zit een heks of weerwolf. Het is een bok met gloeiende ogen.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 227-228.

Utrecht    Utrecht

Kerksteeg, Utrecht    Kerksteeg, Utrecht