Een sage (vragenlijst), oktober 1955

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staart enz.).

Slechts bij enkele arbeidersmensen van de oudere generatie trof ik nog verhalen aan, waarin de figuur van de duivel een rol speelde.
Deze verhalen zijn echter zeer vaag en de verteller heeft ze altijd uit de tweede of derde hand.
Ook wordt er bij verteld - als opvallend in 't gedrag van de “duivel”, dat men hem 's Zondags nimmer in de kerk aantrof en tot bovenmatige prestaties in staat was.
(vgl het verhaal bij K. ter Laan over de maaier, die met z'n zeis een zg “haarspit” afsnijdt.)

Duivel gaat op zondag nooit naar de kerk; kan buitengewone dingen doen