ElderinkTwènter003

Hoofdtekst

De oude Aandrees in de Rutbeek onder Haaksbergen wist ook een sage te vertellen, die aan dezen kolk, of dit meer speelde:“ ‘t Groondelooze Meer zat aleer vol groote slangen, a-j der op angungen ko-j ze van wiedten al zeen, meer de meeste leu waarden zik wal, dat ze nig in de nögte kwammen. Mangs nammen dee slangen eeren start in 'n bek en dan draeiden ze as 'n rad roondum 't water hen. Zoo wat is growlik! Zoo stérk wazzen dee slangen, ze konnen n meinsche in eenmoal midden duur sloan”.

Beschrijving

Slangen nemen staart in hun bek en draaien dan rond in het water; ze zijn zo sterk dat ze een mens doormidden kunnen slaan.

Elderink, C. Twènter laand en leu en lèven. Enschede, 1937, p. 189

Motief

B765.1 - Snake takes tail in mouth and rolls like wheel.    B765.1 - Snake takes tail in mouth and rolls like wheel.

Groondelooze Meer    Groondelooze Meer

Grondeloze Meer    Grondeloze Meer