Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

In de vijftiende eeuw stond langs de grote weg ter Aarle-Rixtel, een houten kruisbeeld, waarin een beeldje van Onze Lieve Vrouw geplaatst was. Op zekere dag, kwam een inwoner van het dorp langs het kruisbeeld. Maar in plaats van een kruisteken te maken, zoals men dat gewend is als men voorbij een kruisbeeld komt, nam hij het beeldje van Onze Lieve Vrouw uit het kruisbeeld met de bedoeling het mee naar huis te nemen om er zijn kinderen mee te laten spelen. Vanaf het moment dat de heiligschennis het beeldje in zijn huis had, trad daarmee ook een angst en schrik binnen, die de huisgenoten tevergeefs trachten te bestrijden. Tevergeefs was het ook dat de man het beeldje naar een onaanzienlijke plaats van zijn huis verbande. Pas toen de toestand voor hem ondraaglijk werd, en hij het beeldje weer terugbracht naar de plaats van bestemming, keerde de rust in zijn gezin weer. Deze gebeurtenis werd spoedig bekend en vanaf die tijd dateert de bijzondere verering voor dit beeldje.

Beschrijving

Een man neemt het Mariabeeldje uit een houten kruis. Beeld mee naar huis om er zijn kinderen mee te laten spelen. Er komt angst in huis, die pas wijkt, als het beeldje teruggebracht wordt. Vanaf dat moment trok het beeldje veel gelovigen.

Radio-uitzending Vonken onder de As (NOS)

M414.10 - Thief cursed.    M414.10 - Thief cursed.