NIGER01

Een broodjeaapverhaal (internet), zondag 06 oktober 2019

Hoofdtekst

Hee T., over dat bericht dat je postte over de vrouw die in zee ging met een Nigeriaanse prins: ik hoorde laatst een pracht van een draai aan zo'n verhaal (spoiler alert: erg zielig, ook). Een Nederlandse vrouw die bij ons in de buurt in Frankrijk woont, getrouwd, twee volwassen kinderen, kreeg een online 'relatie' met zo'n oplichter. Hij heeft haar financieel helemaal uitgekleed, zonder haar zelfs maar gezien te hebben. Toen ze op gegeven moment haar kinderen om leningen van duizenden euro's vroeg, en niet duidelijk kon maken waarom ze die dringend nodig had, heeft haar dochter de berichtjes van de oplichter ontdekt. De vrouw kon het zelf nauwelijks geloven, maar schreef op gegeven moment wel aan de man dat ze de zaak niet meer vertrouwde, en dat ze haar geld terug wilde. Geen antwoord. Man reageert op geen enkel bericht. Een maand later krijgt ze bericht van de Nigeriaanse politie. Ze hebben een oplichtersnetwerk ontdekt, en zij is blijkbaar één van de slachtoffers geweest. Of ze haar verhaal wil doen. Dat doet ze. De rechercheurs willen graag aanvullende informatie, en komen de man zowaar op het spoor. Steeds ontsnapt hij aan de lange armen van de wet, wat niet zo gek is, schrijft de politie, want ze komen dringend geld tekort om deze zaak goed op te kunnen lossen. Zou mevrouw niet willen meehelpen aan het onderzoek door een paar duizend euro te storten? ......... Je raadt het al. Ze doet het. Het verhaal is me verteld door een Nederlandse man die haar kent, ik denk dat het waargebeurd is, maar het zou ook een urban legend kunnen zijn. Groetjes! A.

Beschrijving

Een oudere Nederlandse vrouw krijgt online veel geld voorgespiegeld door een Nigeriaanse man, maar dan moet ze zelfs eerst wat geld voorschieten. Ze verliest hiermee duizenden euro's, tot haar dochter doorkrijgt wat er gaande is. Later neemt de Nigeriaanse politie contact met haar op: ze zijn de dader op het spoor maar hebben geld nodig voor voortgezet onderzoek. Ook dit bleek deel van de oplichting, en weer was de vrouw haar geld kwijt.

Facebook, Messenger

Het gaat hier om een zogenaamde Nigerian Scam.