Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Op een andere mijn eh was iemand doodgebleven en die droeve tijding die moest de vrouw worden overgebracht ja en dat was eh natuurlijk eh een van de minste eh makkelijke onderwerpen enne boodschappen die men kan gaan brengen hè. En toen zag de vrouw eh die angstig de deur openmaakte twee mannen staan en en en en ze riepe eh eh ‘Ohoh mijn man is doodgebleven!’ Hetgeen de twee mannen anders zomaar niet direct hadde willen zeggen, vanzelfsprekend niet, ze dachten de vrouw nog wat afleggende hoop te geven door maar maar te zeggen: ‘ja dood dood. De man is nog niet dood hè, alhoewel.’ En de vrouw viel hen in de rede hè. Die zei: ‘nou vertel het maar recht uit, hij is dood gebleven.’ Ze brak in tranen los. ‘Ik dacht het wel! Ik wist het wel! Toen ie wegging’. De twee mannen die stonden even verslagen hè. En, hoe kon ze dat nu weten? Een ongeluk kan men toch niet vooruitzien? Nee, niet vooruit zien, maar wel voor voelen. ‘Toen de man wegging’, zei ze, ‘was z’n hemd te klein en hij ging nie graag werken.’ ‘Hij ging anders überhaupt niet graag werken mevrouw.’ ‘Nee nee nee en hij zocht een reden om thuis te blijven. Hij is gegaan. Ik drong aan. En toen ie weg was, toen kreeg ik het voorgevoel. En nu is het dan toch werkelijkheid.’

SINSAG 0489 - Das zweite Gesicht    SINSAG 0489 - Das zweite Gesicht

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.