RUGUB01 - Spoken

Een sage (internet), dinsdag 18 januari 2022

Hoofdtekst

Er is een spook in de UB. ‘s Avonds laat, als het donker is en de UB bijna leeg, verschijnt er een bewegende schim op een van de bewakingscamera’s. Of is het een schaduw? Een spinnenweb? Vreemd genoeg is het spook overdag niet te zien.

‘Meermaals zijn er al bewakers heengelopen om het te controleren, maar er is daar niks’, weet student-medewerkster Puck Wiersma. Zij denkt dat het misschien iets te maken heeft met het feit dat het terrein van de UB eerst een kerk was. Met een kerkhof. De allereerste rector magnificus van de RUG was er begraven. Vast geen toeval, denkt Wiersma. ‘Niemand weet wat het is, dus nu noemen wij hem “Ubbo, het spook”.’

Onzin? Volgens medewerker interne dienst Arjen Staal zijn er meer mensen die in UB-spoken geloven. Met name schoonmakers van Zuid-Amerikaanse afkomst. Communicatiemedewerker Frank den Hollander: ‘Die hebben natuurlijk Día de los Muertos’, oftewel de dag van de doden, een feest om de doden te herdenken.

De schoonmakers weigeren in hun eentje de kelder in te gaan, totdat iemand anders het licht aandoet. Staal denkt dat dat te maken heeft met een oude grap, uit de tijd dat je de intercom nog zonder waarschuwing aan kon schakelen. ‘Collega’s hebben toen spookgeluiden door het gebouw laten klinken.’

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

In de UB van de universiteit van Groningen waart een spook, die Ubbo het Spook wordt genoemd, naar de eerste rector magnificus. De UB is gebouwd op een kerk met kerkhof, en daar was Ubbo ooit begraven. Er wordt een schim op een bewakingscamera gezien, er worden geluiden gehoord, en schoonmakers zijn er soms bang.

Ubbo het spook    Ubbo het spook

Groningen    Groningen