LYST005 - ' t Spook

Een sage (vragenlijst), 1953

't Spook
De ziel van een overledene welke grensstenen had verlegd, had geen rust en zweefde 's avonds door de velden roepende: "waar zal ik hem laten." Op advies van de dorpspastoor moesten de boeren antwoorden: "Waar je hem gekregen hebt." Een kranige boerenzoon waagde dit op een avond als tegenantwoord te geven en met een doffe plof viel de steen neer op zijn plaats.

SINSAG 0404 - Wo soll ich ihn hinsetzen?    SINSAG 0404 - Wo soll ich ihn hinsetzen?

Beschrijving

De ziel van een overledene krijgt geen rust wanneer die persoon tijdens zijn leven grensstenen heeft verlegd. Na zijn dood moet zijn ziel met de steen in de hand ronddwalen totdat hij er de juiste plek voor heeft gevonden.De pastoor geeft aan de omwonende boeren de raad om tegen die ziel te zeggen dat hij de steen moet neerleggen op die plek waar hij hem gekregen heeft. Een dappere boerenzoon zegt dit inderdaad tegen de ziel, waarna de steen op de juiste plaats neervalt.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier L.250, archief Meertens Instituut

Wo soll ich ihn hinsetzen?