LYST140 - Spookhaas

Een sage (vragenlijst), 1957

Spookhaas
Op een zondagmorgen was een boer (een reeds lang overleden familielid) uit bed het erf opgelopen en zag op het land vlak achter de boerderij een reusachtig grote haas. De boer, een groot jager voor de Heer, haalde zijn dubbelloops, mikte op de haas, die rustig was blijven zitten. Toen hij afschoot meende hij de haas te zien lachen. Ofschoon hij een goed schutter was, ging de haas ongedeerd een eind verderop zitten. De boer volgde. Steeds weer werd er door hem geschoten echter zonder resultaat. Maar de gevolgen van deze jachtpartij waren in deze katholieke streek ernstig. De 1e, 2e, 3e mis gingen met het jachtbedrijf voorbij, zelfs de hoogmis. 't Was zelfs zo, dat de boer, al jagend, door Kwartbroek, Tengelrog, over de Weerten hei weer bij huis aanlandde en hoorde toen het laatste klokgelui van 't lof. zo had de haas (zeer zeker de duivel) hem die zondag van de kerk afgehouden.

Onderwerp

SINSAG 0331 - Spuktier kann nicht getroffen (gefangen) werden    SINSAG 0331 - Spuktier kann nicht getroffen (gefangen) werden

Beschrijving

Een boer ziet op zijn land een haas zitten. Hij pakt zijn geweer om de haas neer te schieten, maar na ieder schot rent de haas lachend weer verder. De boer is de hele zondag bezig te haas achterna te jagen, maar hij krijgt hem niet te pakken. Hierdoor mist hij alle zondagsmissen. De haas is vast en zeker de duivel geweest, die de boer bij de kerk weg heeft willen houden.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier G.173, archief Meertens Instituut

Spuktier kann nicht getroffen werden.