Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

LYST174 - Spookkatten

Een sage (vragenlijst), 1957

Hoofdtekst

Spookkatten
Verhaal van Trien Beyens in 1956 overleden, 80 jaar oud. Het verhaal is overigens algemeen bekend in de streek.
Een muldersknecht die werkte op de Casterse watermolen kwam 's avonds binnendoor naar huis. Omdat hij woonde op Landrop (gehucht van Hoogeloon) moest hij langs de "Kattendansmaast" waar de "Kattenberg" ligt. Toen hij daar tegenover was zag hij opeens een "aovonspel" van heksen, die rond de Kattenberg dansten. De heksen zagen er als katten uit. Tussen 't dansen lieten ze een drinkbeker rondgaan en opeens zag een van de heksen de knecht staan en sprong op hem af met de beker in de hand. De knecht was niet bang en bleef staan. De heks drink es mee". Hij vatte de beker, maar voor hij dronk zei hij "in Gods naam"... Opeens waren de katten allemaal verdwenen, maar de beker niet. Toen hij thuis kwam zag de knecht dat er een naam in stond van een juffrouw uit Steensel, maar hij heeft die naam nooit durven zeggen.
(De Kattenberg werd in 1955 onderzocht en bleek een grafheuvel te zijn uit de vroege Bronstijd, ongeveer 1400 voor Chr. Het was overigens bij niemand bekend dat dit een grafheuvel was.)

Onderwerp

SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.    SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.   

Beschrijving

Een knecht gaat 's avonds naar huis. Op de Kattenberg ziet hij heksen vermomd als katten dansen. ze drinken om beurten uit een beker. De heksen bieden de knecht ook de beker aan. Voordat hij drinkt, zegt hij: "In Gods naam." Meteen zijn de katten verdwenen. De beker heeft hij nog. Later is de Kattenberg onderzocht. Het bleek een grafheuvel te zijn.

Bron

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier K.217, archief Meertens Instituut

Commentaar

1957
Der goldene (silberne) Becher.

Naam Overig in Tekst

Trien Beyens    Trien Beyens   

Casterse    Casterse   

Landrop    Landrop   

Kattendansmaast    Kattendansmaast   

God    God   

Bronstijd    Bronstijd   

Naam Locatie in Tekst

Hoogeloon    Hoogeloon   

Kattenberg    Kattenberg   

Steensel    Steensel   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22