LYST178 - De weerwolf

Een sage (vragenlijst), 1957

De Weerwolf
Dit was een mens, die zich in een wolf kon veranderen, of liever, het gebeurde op bepaalde momenten tegen wil en dank. Bijvoorbeeld, een jongeman wandelde 's avonds eens met z'n meisje. Opeens zegt hij: "Ik moet even weg. Als je iets vreemds tegenkomt, gooi dan je zakdoek maar weg." Even later ziet ze een weerwolf op de weg en ze doet wat haar verloofde haar had aangeraden en gooit haar zakdoek weg. Het ondier werpt zich er op en het meisje vlucht. Een poosje later komt haar verloofde weer bij haar en tot haar nameloze schrik ziet ze de stukken van haar zakdoek tussen zijn tanden zitten! (De verloving werd verbroken).

SINSAG 0823 - Das zerbissene Tuch.    SINSAG 0823 - Das zerbissene Tuch.

Beschrijving

Een verliefd stelletje wandelt 's avonds. Opeens moet de jongen even weg. Hij geeft de raad aan het meisje, dat, als ze iets vreemds tegenkomt, ze haar zakdoek moet weggooien. Het meisje loopt verder en komt een weerwolf tegen. Ze gooit haar zakdoek weg en vlucht. De weerwolf verscheurt de zakdoek. Even later komt ze de jongen weer tegen. Tussen zijn tanden zitten nog stukjes van haar zakdoek. De verloving heeft ze verbroken.

Volkskundevragenlijst 21 (1957), formulier K.116a, archief Meertens Instituut

Das zerbissene Tuch.