Een broodjeaapverhaal (mondeling), maandag 02 juni 1997

Hoofdtekst

Ik ken wel een verhaal over een inbreker die klem komt te zitten in de schoorsteen. Maar die had dus geen Sint- of kerstmannenpak aan of zo. Hij dacht dat hij wel kon inbreken op de ouderwetse manier, via de schoorsteen. Nou was het nog een vrij grote, ouderwetse schoorsteen, dus je zou zeggen: ruimte zat. Maar toch is hij toen bij de heupen vast komen te zitten, terwijl hij dacht dat hij er nog wel uit zou kunnen komen. Het kwam in wezen allemaal doordat hij ontzettend bezopen was. Daardoor is hij ook nog eens in slaap gevallen en zo de hele nacht blijven hangen. Toen er de volgende ochtend een boer over zijn land liep, dacht die: `Verrek, er hangt een vent uit de schoorsteen.' Enfin, hij moest wel naar het ziekenhuis, omdat zijn benen beschadigd waren doordat er tijdelijk geen bloedtoevoer was geweest. Maar hij was dus echt stráál- en stráálbezopen. Het was zo erg dat hij zich niet eens meer zo goed kon herinneren wat er was gebeurd. Het was dus ook niet eens zeker of hij wel wilde inbreken, maar de politie nam dat wel aan, omdat hij blijkbaar een crimineel verleden had. Dit speelde zich allemaal af in Duitsland, maar dan wel in de buurt van de Nederlandse grens. Die plaats heette geloof ik Gronau of Grönau. Ook ken ik een verhaal van een dronken vader die kindertjes wilde verrassen door als Sinterklaas verkleed door de schoorsteen te komen en er vervolgens niet goed in, maar ook niet uit kon komen, waardoor hij half in, en half uit de schoorsteen klem zat.

TM 6044 - De inbreker in de schoorsteen    TM 6044 - De inbreker in de schoorsteen

Beschrijving

Een man probeert in te breken via de schoorsteen, maar komt bij de heupen klem te zitten. Door overmatig drankgebruik valt hij ook nog in slaap. De volgende dag moet hij naar het ziekenhuis, omdat zijn benen beschadigd zijn vanwege de tijdelijk onderbroken bloedtoevoer. Iets soortgelijks overkwam een dronken vader die verkleed als Sinterklaas in de schoorsteen bleef steken.

n.v.t. (telefonisch interview d.d. 2 juni 1997)

Commentaar

Onder Beeld een scène uit een Amerikaanse strip waarin vader verkleed als de kerstman in de schoorsteen blijft steken en stikt.

Sinterklaas    Sinterklaas

Kerstman    Kerstman