Een sage (vragenlijst), donderdag 16 september 1954

I. De duivel
Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staat enz.).

Enkele verhaaltjes, die ik optekende uit de mond van enkele oudere ong. 70 jaar) uit ons dorp.
4) 'n Jongeman uit ons dorp, ontmoette 'n kleine vijftig jaar geleden op een eenzame weg tussen Volkel en Boekel 'n mooi klein katje, toen hij in de late avond te voet huiswaarts keerde. Hij besloot het lieve diertje, dat armelijk miauwde mee naar huis te nemen. Thuisgekomen was hij zoals gewoon naar bed gegaan. Vanaf dat ogenblik was 't in huis erg onrustig. Hij kon onmogelijk slapen. Plotseling stond het poesje, dat hij op de deel had achtergelaten, terwijl alle deuren gesloten waren, voor zijn bed en zei tegen hem met een heel zware stem: "Nou breng me 'ns gauw terug, waor ge me gehaold hebt". De jongeman durfde 't niet alleen en wist z'n oudere broer over te halen met hem mee te gaan. Ze brachten 't katje weer precies op dezelfde plaats tussen Volkel en Boekel terug. Daarna was er weer rust in hun harten en ook thuis.

SINSAG 0603 - Andere Begegnungen mit sprechenden Katzen.    SINSAG 0603 - Andere Begegnungen mit sprechenden Katzen.

Beschrijving

Op een avond neemt een man een katje mee naar huis. Nadat hij naar bed is gegaan wordt het onrustig in huis, en verschijnt het katje, ondanks gesloten deuren, voor zijn bed. Het katje zegt teruggebracht te willen worden naar de plaats van waar het is meegenomen. Nadat dit is gebeurd is het weer rustig in huis.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier L100p (Archief Meertens Instituut)

G303.3.3 - The devil in animal form.    G303.3.3 - The devil in animal form.