Hoofdtekst

Ik spreek van toverij in de mening dat mijn moeder zo genezen is. Dat is 27 jaar geleden, van 11 november. Plots werd mijn moeder ziek. Wij vragen de dokter. Ze wist alles wat er gebeurde, ze zag alles. Op acht dagen werd ze erg ziek. Dat was op en af. Ze sprak met u en plots kreeg ze iets en ge zoudt gedacht hebben dat ze zou sterven. De pastoor kwam alle dagen mijn moeder bezoeken. Hij zegt: „Moeder gaat stilletjes naar de hemel". Maar dat duurde voort. De specialist kwam en ik moest om medicijnen gaan. Ze kon goed eten en wij dachten : wat heeft dat mens nu toch ? De pastoor zijn meid zegt tegen mij : „Denise, als de pastoor nog eens komt, moet ge eens vragen wat hij ervan denkt, maar ik denk dat er kwaad mee gemoeid is". Ik ging in die tijd de pastoor dikwijls gaan helpen als er bezoek was. 's Anderendaags vroeg ik hem : „Wat denkt ge van moeder?" „Moeder gaat stilletjes naar de hemel", zegt hij. En mijn vader en mijn twee broers die nog thuis waren gingen buiten want ze wisten dat ik hem moest spreken. Ik zeg : „Kijk, meneer pastoor, ik denk dat er kwaad mee gemoeid is, met mijn moeder. Mijn moeder is betoverd. Als gij over haar leest is er geen specialist nodig". „Gij zijt zot! Gij zijt zot! Dat bestaat niet meer!", riep hij. Ik zei: „Waarom zetten ze dat dan in de catechismus? Luister, meneer pastoor, we gaan er niet veel complimenten rond maken, ik vraag het u. Wilt ge niet, we blijven dezelfde vrienden. Morgen ga ik naar Gent, bij de paters (Augustijnen)". En ik was dan vijfentwintig jaar. Hij zei: „Ge moet naar de paters niet gaan. Ik zal morgen komen". Dat is echt waar. De pastoor kwam lezen over mijn moeder en ging in alle plaatsen... En mijn moeder was genezen. En die toveres was aan ons huis gepasseerd, veertien dagen voordien. En dat mens kwam nooit bij ons binnen. Die sprak wel eens maar nu kwam ze bij ons binnen en kwam niets doen. Alleen een potje koffie drinken. En zij bracht de koeken mee... Dat is echt waar!

Beschrijving

Bij een familie was de moeder plots ziek geworden. De pastoor die de vrouw iedere dag kwam bezoeken, zei: “Ze gaat stilletjes naar de hemel”. De familie vond het echter vreemd dat de zieke vrouw zo’n goede eetlust had en geloofde dat het kwaad er iets mee te maken had. Eén van de zonen van de zieke vrouw vertelde de pastoor over zijn vermoeden. Toen de zoon de pastoor vroeg om de moeder te overlezen, zei de geestelijke: “Jij bent gek. Dat bestaat niet meer”. De man zei dat hij naar de Augustijnerpaters in Gent zou gaan als de pastoor zijn moeder niet wilde overlezen. Daarop antwoordde de pastoor: “Je hoeft niet naar Gent te gaan. Ik zal morgen komen”. Nadat de pastoor de vrouw had overlezen, genas ze. De toveres was iemand die veertien dagen eerder op bezoek was geweest om koffie te drinken. Ze had zelf koeken meegebracht.

L. D'haeze, Leuven, 1975

oost-vlaams (zuiden)