WVANH0248_0248_17477 - Macht der geesteliken: weggelopen kinderen of vrouwen doen terugkeren.

Hoofdtekst

De pasters, de deze kunnen alles. Ze kunnen zelf jongens die d’r uitgemuisd zijn of wijvendie weggelopen zijn, doen werekeren. Maar als ze over ’t water zijn, ton versmoren ze als de paster d’r hem mee moeit. Ze kunnen nie anders. Ze zouden zelfs werekeren met ne kloef en een schoe.Alzo was er ne keer een, die da wijf waarmee dat hij weggelopen was, wilde over de grenze sleuren. Hij koste niet, door de paster.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Pastoors konden weggelopen vrouwen of kinderen naar hun huis doen terugkeren. Als ze echter al een waterloop waren overgestoken, zouden ze verdrinken door de tussenkomst van de pastoor.
Een man die met een vrouw was weggelopen, slaagde er door toedoen van de pastoor niet in de vrouw over de grens te brengen.

W. Van Houcke, Leuven, 1970

west-vlaams (houtland)