Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

FVANH0366_0366_18278

Een sage (mondeling), 1967

Hoofdtekst

’t Was hier in de streke, al de kanten van Oost-Vlaanderen, ‘nen boer en hij had geerne ’n nieuwe schure gehad. En hij riep de duivels en ze kwamen. En ze kwamen t’akkoord: ze gingen in enen nacht een nieuwe schure zetten. En hij verkocht zijn ziele op voorwaarde dat die schure daar in enen nacht ging staan; als den hane kraaide moest ze der staan!En den hane kraaide, maar ze hadden nog niet gedaan, ze moesten zuuste nog ’n gat toesteken in den gevel. Mijn vader, die dat gezien heeft, zegt dat het ’n gat is van ’n driehonderd stenen. En ’t was dus niet gedaan en de duivels moesten ’t verlaten.En later hebben ze geprobeerd om dat gat toe te metsen, maar ’t viel altijd uit.En ze noemden dadde de "Duivelsschure".

Onderwerp

SINSAG 0853 - Die unvollendete Scheune: Teufel von nachgeahmtem Hahnenschrei überrascht.    SINSAG 0853 - Die unvollendete Scheune: Teufel von nachgeahmtem Hahnenschrei überrascht.   

Beschrijving

In de buurt van Oost-Vlaanderen woonde een boer die graag een nieuwe schuur wilde. De boer verkocht zijn ziel aan de duivel, die de schuur moest klaar hebben vóór het eerste hanengekraai. Toen de haan begon te kraaien, waren de duivels echter nog niet klaar met het werk; er was nog een gat van zo'n driehonderd stenen in de muur. Men is er nooit in geslaagd om dat gat dicht te metselen omdat de stenen er altijd uit vielen. Die schuur werd de 'Duivelsschuur' genoemd.

Bron

F. Van Houdenhove, Leuven, 1967

Commentaar

3.1 Duivels
west-vlaams (tussen schelde en leie)
578
fabulaat

Naam Overig in Tekst

Duivelsschuur (Oost-Vlaanderen)    Duivelsschuur (Oost-Vlaanderen)   

Naam Locatie in Tekst

Deerlijk    Deerlijk   

Plaats van Handelen

Oost-Vlaanderen    Oost-Vlaanderen